Šta su e-čitači(e-readers)?E-čitači su uređaji namenjeni za čitanje eknjiga, to jeste, knjiga u elektronskim formatima.
Oni pružaju razne nove pogodnosti za ljubitelje čitanja. U jedan uređaj, težine nešto više od sto grama, može se smestiti cela biblioteka ali i mnogi časpoisi, stripovi, fotografije... koji se mogu lako prenositi bilo gde poželite. Za razliku od knjige štampane na papiru, za koje se seku šume, čitači e-knjiga su potpuno ekološki proizvodi, kojima pripada budućnost formata i načina za čitanje.E-čitači nisu isto što i tableti


Iako se eknjige mogu čitati i na tabletima, postoje bitne razlike između njih i e-čitača.
Tableti su uređaji sa višestrukim namenama, od komunikacija, igranja igrica, upotrebe aplikacija, do gledanja i snimanja videa, i mnogo toga raznog, dok su e-čitači specifično okrenuti samo čitanju. Razvijeni su isključivo da omoguće što prijatniji ugođaj za čitanje knjiga, koji se može porediti sa štampanim knjigama a ponekad i bolje od njih. Tako su e-čitači mnogo lakši od tableta i debljih knjiga a baterije na njima kada se jedanput napune, mogu se koristiti danima dok se ne isprazne.


Saveti za kupovinu e-čitača knjiga


Formati eknjiga. Najbitnije je znati koje elektronske formate knjiga određeni ečitač podržava. Iako se proizvođači trude da pokriju što više formata, ipak sve formate eknjiga ne možete čitati na svim ečitačima.
Osnovni formati, TXT, PDF i HTML mogu se čitati skoro na svim e-čitačima, ali postoje i specijalizovani formati koje su proizvođači ečitača razvili za svoje ečitače.
Na Amazon Kindle uređajima mogu da se čitaju EPUB, MOBI, AZW i AZW3 formati koje je razvio Amazon ali i ostali brendovi imaju svoje vlastite formate.


Osvetljenje pozadine. Većina e-čitača knjiga ima e-ink ekran. To znači da izgledaju kao stranice obične knjige, bez mogućnosti osvetljenja kada ste u mračnoj prostoriji. Ukoliko želite da čitate eknjige u uslovima mraka, morate potražiti e-čitač koji ima osvetljenu pozadinu. Rešenje za to može biti i futrola koja dolazi s ugrađenim svetlom.

Memorija uređaja. Važna je i veličina memorijskog prostora na ečitačima. U memoriju od 1GB staje otprilike 1000 prosečnih romana u TXT formatu, između 200 i 1000 knjiga u EPUB ili MOBI formatu, dok u PDF formatu koji može da sadrži slike i grafiku staje između 20 i 200 knjiga.

Napredne funkcije. Ečitači visokog kvaliteta, to su uglavnom oni skuplji, imaju u sebi ugrađene brojne napredne funkcije, poput vodootpornosti, internet i wi-fi veze, prevodilaca, boje stripova i grafičkih slika u koloru, audio podršku koja čita tekst, itd.

U velikom izboru tipova uređaja i formata za čitanje, vaše je da što bolje odaberete mogućnosti e-čitača, koji će postati deo vaše neodvojive opreme.
Na ovom linku možete pogledati ponudu e-čitača koji su dostupni za online prodaju
e-čitači ečitači ereaders


KNJIGA ZNANJA
2013© elektronska knjiga