Šta i ko su mason(i)

Masoni ili "slobodni zidari", kako sebe nazivaju, su tajna udruženja, bratstva sačinjena uglavnom bogatih i ugledanih ljudi u društvu.
Tačna saznanja o ovim udruženima ne postoje, naročito o njihovom načinu rada, iz čega su se izrodile velike neistine i teorije zavere, po kojima masoni pokušavaju da ovladaju svetom.
Masoni se okupljaju u masonskim hramovima, koji mogu biti stalni ili privremeni objekti. Oni se oblače u posebna odela sa keceljama, belim rukavicama i lentama.
Nagađa se da je veliki broj poznatih ličnosti učlanjen u masonske lože jer oni u svoje redove pozivaju uglavnom ugledne ljude koji su na dobrom glasu.
Među najvažnijim paravilima je da jedan članovi ne smeju otkrivati imena drugih iz lože.
Masoni moraju da poštuju Opštu povelju Ujedinjenih nacija iz 1948. i zakone svoje zemlje. Oni moraju da se svom snagom zalažu za opšta dobra svoje domovine.
Svaki od masona, ima zaduženja od strane lože, da se u svom sektoru zalaže za ispunjenje ciljeva koji se dogovore. Ali, postavlja se pitanje, da li postoje masoni na globalnom nivou, koji kroje sudbinu čitavog sveta.
Ujedinjena Velika loža Engleske smatra se "majkom svih loža".
Upravo je u Londonu 24. juna 1717-e ta loža i nastala.
Masonski simboli su svevideće oko, piramida i šestar.
Hrišćanska crkva nije imala razumevanja za masone ali nikada nije bila u sukobu sa njima, što se objašnjava time da su mnogi njeni ugledni sveštenici bili tajno i članovi masonskih loža.
Komunisti su takođe progonili masone, pa su njihove lože privremeno nalazile se u inostranstvu.


Ko su masoni


Još o masonima

Jedan od poznatih masona bio je, ruski pisac, Lav Nikolajevič TOLSTOJ.
U svom romanu "Rat i mir" opisao je način ulaska u bratstvo masona. Tamo njegov glavni junak, Pjer Bezuhov postaje mason nakon poziva jednog od uglednih članova masona. On najpre prolazi kroz obredni ritual prijema, obećavajući da će se držati masonskih načela. U početku, bio je oduševljen masonima jer su oni zagovarali, dobročinstvo i ljubav prema čoveku i domovini.
Ipak kasnije je primetio kako među masonskim ložama tadašnje Moskve i Petrovgrada postoji neslaganje, kao i međudržavnim ložama. Na kraju je razočaran shvatio da su masoni jači na rečima i obećanjima nego na delima.KNJIGA ZNANJA
2013© elektronska knjiga